luni, 11 aprilie 2011

Sa zambim si azi - 11 Aprilie 2011

Care ceasornic este mai bun

Creaţia celebrului scriitor şi matematician englez Lewis Carroll (Charles Dodgson), operele căruia sunt citite de la mic şi până la mare, poate servi drept sursă de popularizare a logicii, chiar şi a logicii matematice.
Lewis Carroll a propus următoare problemă: dacă aveţi două ceasornice, unul care nu merge deloc, iar altul care întârzie cu un minut în 24 de ore, atunci care ceasornic este mai bun ?

Solutie:
Lewis Carroll afirmă că este mai bun acel ceasornic care ... nu merge deloc. Iată raţionamentele dumnealui.
Care ceasornic este mai bun: cel care indică ora exactă odată în an sau cel care indică ora exactă de 2 ori în 24 de ore?
– Cel de-al doilea desigur! – veţi răspunde.
Minunat, aşa este cum spuneţi. Să luăm altă întrebare. Să presupunem, că aveţi două ceasornice: unul care nu merge deloc, iar altul care întârzie cu un minut în 24 de ore. Care este mai bun?
– Fără îndoială, cel de-al doilea, – veţi răspunde.
Dar nu vă grăbiţi cu răspunsul. Ceasornicul care întârzie cu un minut în 24 de ore va trebui să rămână în urmă 12 ore sau 720 de minute, mai înainte de indica din nou ora exactă. Cu alte cuvinte, un astfel de ceasornic va indica ora exactă odată în 720 × 24 de ore (adică o dată în doi ani), pe când ceasornicul care staţionează va indica ora exactă de fiecare dată, când va veni ora indicată de poziţia în care au încremenit acele acestui ceasornic.
– Dar ce folos, că acele ceasornicului oprit indică corect ora exactă de două ori în 24 de ore, – veţi replica, – dacă nu putem spune, când are loc această?
Dar de ce credeţi, că nu putem spune? Închipuiţi-vă, că ceasornicul s-a oprit exact la ora 8 (seara sau dimineaţa – nu contează). Oare nu este clar, că la ora 8 dimineaţa şi la 8 seara el va indica ora exactă? Şi aşa de fiecare dată, când va fi ora 8 dimineaţa sau seara.
__________________

Problema

Vom considera, convenţional,că dacă omul nu mănâncă 7 zile (o zi – 24 de ore) sau nu doarme 7 zile, atunci el va muri. Fie că un om o săptămână n-a mâncat şi n-a dormit. Ce el trebuie să facă în primul rând către sfârşitul a 7-ei zile: să mănânce sau să doarme, ca să rămână viu?
(Deşi problema poartă un caracter glumeţ, ea are o soluţie strictă şi unică).

Soluţia Problemei:
Omul nu poate simultan şi dormi şi mânca. De aceea termen de 7 zile după somn şi după mâncare vine în timp diferit. Deci, omul trebuie să facă fix aceea, ce el făcea o săptămână în urmă: a dormit sau a mâncat.
_____________________________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Cuvinte alese - 27 Martie 2017

Viata e o lupta si, daca nu ne luptam, ne inghite intunericul (lasitate, renuntare, descurajare, dezamagire etc.) (Angela Peschir) ____ ...