luni, 8 martie 2010

Sa zambim si azi - 8 Martie 2010

Andrei Plesu - Spiritul dilematic in expansiune (fragmente)


Romanul e hartuit, clipa de clipa, de optiuni imposibile:
- sa stea? (e rau), sa plece? (nici vestul nu mai e ce-a fost)
- sa reconsidere nostalgic comunismul? (nici chiar asa, n-am murit degeaba) sau sa construiasca capitalismul? (nu e, totusi, ce-am crezut, are racile).
- sa petreaca sarbatorile la Sinaia? (e scump) sau in Tunis? (n-au zapada)
- sa se uite la televizor? (e enervant) sau sa-l inchida? (ca sa faca ce?)
- sa lucreze la stat? (e salariu mic) sau la particular? (e nesigur)
- sa o prefere pe Andreea Marin? (prea face pe fetita) sau pe Mihaela Radulescu? (prea face pe desteapta)
- sa incurajeze CNSAS-ul? (ne baga-n ceata pe banii nostri) sau sa-l infiereze? (face si el ce poate!)
- sa intre in politica? (e murdara) sau sa stea deoparte? (daca nu noi, atunci cine?)
- sa faca studii superioare? (cere munca) sau sa invete o meserie? (cere munca)
- sa se insoare? (cu ce sa tii o familie?) sau sa ramana burlac? (cu ce sa tii o amanta?)
- sa fie contra manelelor? (cu ce drept?) sau pentru? (sunt toxice)
- sa manance la McDonald's? (e mai buna parjoala) sau la "Burebista"? (n-au pepsi albastru)
- sa fie vesel? (in mizeria asta?) sau trist (dupa ce am intrat in NATO?).
Lista dilemelor cotidiene e nesfarsita.......
_________
Numai in Romania ...



Grigore, Constantin si Paul aveau nevoie sambata seara de niste tevi, pe care nu le cumparasera, practic, din orgoliu, intrucat, asa cum se stie, cu bani se descurca orice prost. Ora fiind tarzie, cei trei s-au jenat sa-l mai trezeasca pe paznicul unei societati de pe platforma Pipera, asa ca au sarit gardul si au rezolvat rapid si problema cainilor, care, de cand s-a scumpit kilul de carne de nu se mai pot apropia, au devenit foarte receptivi la spaga.

In timp ce Grigore a ramas de sase, sa supravegheze ghereta paznicului, Costel si Paulica s-au pus pe treaba. Nu mica le-a fost insa mirarea celor trei cand, dupa ce-au scos tevile din intreprindere, s-au trezit ca Dacia cu care venisera cam disparuse.

"Ba, unde-i masina?", au sarit Costel si Paulica pe bietul Grigore.

"Hai dracu' mai repede cu ea, ca ne cocoseaza tevile astea", l-au indemnat cei doi hotomani pe Grigore, care a plecat sa caute masina, crezand c-a lasat-o mai incolo.

Dupa cateva minute, Costel si Paulica au rasuflat usurati, vazand ca Grigore se intorcea cu masina, si i-au iesit in intampinare cu tevile. Exact cand masina oprea in fata lor, orbindu-i cu farurile, din spate a aparut si Grigore, cu vesti proaspete: nu gasise masina. Moment in care cei doi au realizat ca facusera o mica, dar deranjanta confuzie, intrucat pe Dacia cu care venisera nu scria "Politia", ca pe asta.

Pentru ca aceasta poveste are patru tampiti, nu trei, este momentul sa
va spun ca, in timp ce Costel, Paulica si Grigore incheiau aceasta noapte agitata in linistea arestului politiei, Cornel gonea cu Dacia lor spre comuna Voluntari. Fiind convins ca proprietarul n-are cum sa constate disparitia ei pana dimineata, omul isi facuse socoteala ca are suficient timp sa ajunga in Voluntari, sa incarce niste tigari fara timbru, sa se-ntoarca la Bucuresti cu ele si sa le lase unui amic, dupa care sa abandoneze Dacia si sa se-ntoarca acasa cu primul tramvai, deghizat in om care merge la serviciu. Pe la vreo patru dimineata insa, cand se-ntorcea din Voluntari, Cornelus a fost oprit de politie si condus la sectie. Daca pentru el ziua a inceput deosebit de prost, nu acelasi lucru se poate spune despre Grigore, Costelus si Paulica, carora li s-a spus, de cum s-au trezit:
"Hai, ba, nu mai fiti asa suparati: v-am gasit masina!".
________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Cuvinte alese - 27 Martie 2017

Viata e o lupta si, daca nu ne luptam, ne inghite intunericul (lasitate, renuntare, descurajare, dezamagire etc.) (Angela Peschir) ____ ...