vineri, 27 martie 2009

Happy Birthday Mariah Carey !!!


Mariah Carey (n. 27 martie, 1970) este o cântăreaţă de Pop şi R&B, compozitoare, producător şi actriţă americană. Mariah Carey şi-a lansat albumul de debut în anul 1990. Lucrând sub îndrumarea lui Tommy Mottola, directorului companiei de discuri Columbia Records ea a devenit prima artistă care a avut primele 5 single-uri pe locul #1 în topul pieselor muzicale din Statele Unite Billboard Hot 100. După ce s-a măritat cu Mottola în 1993, o serie de piese ajunse hit au stabilit-o pe poziţia artiştilor cu cele mai mari vânzări ai companiei Columbia. Conform revistei Billboard, Mariah Carey a fost cântăreaţa cu cel mai mare succes în anii '90 în Statele Unite.
După ce a divorţat de Tony Mottola în 1997, Mariah Carey a introdus elemente de hip hop în albumele sale. Popularitatea ei a scăzut când a părăsit casa de discuri Columbia în 2001. În anul următor Virgin Records i-a reziliat contractul, atât din cauza unei căderi fizice şi emoţionale, care i-a adus o publicitate negativă precum şi din cauza insuccesului coloanei sonore pe care a scris-o pentru filmul Glitter. În 2002, ea a semnat un contract cu Island Records şi după o perioadă în care a avut mai puţin succes, ea a ajuns iar pe locurile de frunte ale muzicii pop în anul 2005.
Carey a fost numită cea mai bună artistă pop a mileniului la World Music Awards în 2000.
A avut 18 piese ajunse #1 în topul Billboard Hot 100, mai multe decât oricare alt artist solo, iar RIAA a numit-o a treia cea mai bine vândută artistă, după Barbra Streisand şi Madonna. Pe lângă succesele ei comerciale, Carey a câştigat cinci Premii Grammy, şi este cunoscută pentru vocea de clasă, puterea, şi stilul melismatic şi întindere a vocii.

Copilăria şi tinereţea
Carey s-a născut în Huntington, Long Island, New York. Este al treilea şi cel mai mic copil al Patriciei Hicket, fostă cântăreaţă de operă şi profesoară de canto, de origine irlandeză, şi Alfred Roy Carey, un inginer aeronautic de origine afro-venezueleană. Părinţii lui Carey au divorţat când aceasta avea 3 ani. După divorţ, Carey l-a văzut rar pe tatăl său. În timp ce mama sa era la lucru (îşi luase 3 slujbe pentru a întreţine familia), Carey petrecea mult timp singură acasă, găsindu-şi evadarea în muzică. A început să cânte în jurul vârstei de 3 ani, sub îndrumarea mamei sale, care o observase pe Mariah imitându-i repetiţiile operei lui Verdi, Rigoletto, în italiană.
A absolvit ulterior Liceul Harborfields din Greenlawn, New York. Chiulea frecvent de la cursuri, pentru a da probe la studiourile de înregistrări locale. Ca urmare, colegii ei o porecliseră „Mirage” (Miraj). Activitatea sa pe scena muzicală din Long Island i-a oferit oportunitatea de a lucra cu muzicieni ca Gavin Christopher şi Ben Margulies, cu care a colaborat la compunerea materialului pentru caseta ei demonstrativă. După mutarea în oraşul New York, Carey s-a angajat cu jumătate de normă pentru a-şi putea plăti chiria şi cele cinci sute de ore la şcoala de artă. Ulterior, a fost cooptată în grupul vocal de acompaniament al cântăreţei de freestyle din Puerto Rico, Brenda K. Starr.
În 1988, Carey l-a întâlnit la o petrecere pe Tommy Mottola, directorul casei de discuri Columbia Records. Starr i-a dat acestuia caseta demonstrativă a lui Carrey. Mottola a ascultat caseta după ce a părăsit petrecerea şi a fost impresionat. S-a reîntors să o găsească pe Carey, dar ea plecase. Mottola nu a renunţat. A găsit-o ulterior, şi astfel Carrey a semnat un contract cu casa de discuri.
Se spune că, Carey poate acoperi notele de la alto, până la coloratura soprano, şi că marca ei vocală este abilitatea ei de a cânta în registrul fluieratului. Aceasta, citând-o pe Minnie Riperton ca fiind cea mai mare influenţă în tehnica sa de cântat şi că de la o vârstă foarte târzie, a fost tentată să o întreacă notele ridicate ale lui Riperton spre a mării ordinea succesului şi raza sa vocală s-a extins, cuprinzând 5 octave.
Vocea lui Carey a devenit sub o cercetare considerabilă de la critici care credeau că nu comunică mesajul cântecelor sale efectiv. Revista Rolling Stone spunea în 1992, că "Carey are un dar vocal remarcabil, dar până în prezent, din păcate, cântatul ei a devenit mai mult impresionant decât expresiv [...] la raza toatală este atât de supranatural încât fiecare notă excesivă eroda credibilitatea versurilor pe care le cânta." Ziarul New York Daily News a scris despre cântatul acesteia că "este ultimul lucru care o completează. Pentru Carey, vocalizarea este numai despre performanţă şi nu emoţiile care au inspirat-o [...] Având o voce grozavă, automat te poate face un cântăreţ mare? Greu de crezut." Unii au interpretat deciziile lui Carey de a utiliza ceea ce ea descria a fiind "respiraţie" vocală în târziii ani '90 şi 2000 în munca sa, ca pe un semn că vocea sa se deteriora, însă a precizat că "a fost aici tot timpul". Un articol din revista VIBE indica că stilul de cântat al lui Carey subliniază slăbiciunea în alte aspecte ale muzicii sale. "Impresionanţa vocii ei-- ca de asemenea şi tendinţa spre supradimensionare--au făcut-o mai puţin prevenitoare la tot materialul mai flagrant." În 2007, Carey a fost clasificată în lista celor mai slabi cântăreţi din toate timpurile de revista Q într-un sondaj public. Revista scria:"Mariah Carey poate avea o rază de 100 de octave, şi abilitatea de a cânta atât de tare încât păsările să cadă din cuibul lor, dar nu o face cum trebuie."

Albume de studio:
1990: Mariah Carey
1991: Emotions
1993: Music Box
1994: Merry Christmas
1995: Daydream
1997: Butterfly
1999: Rainbow
2001: Glitter
2002: Charmbracelet
2005: The Emancipation of Mimi
2008: E=MC²
2002: `` Glitter

Alte albume:
1992: MTV Unplugged
1998: #1's
2000: Valentines
2001: Greatest Hits
2003: The Remixes
2008: The Ballads

Video/DVD:
1991: The First Vision
1992: MTV Unplugged +3
1993: Here Is Mariah Carey
1996: Fantasy: Mariah Carey at Madison Square Garden
1999: Around the World
1999: #1's
2007: The Adventures of Mimi

Filmografie:
The Bachelor (1999)
Glitter (2001)
Ally McBeal (în episodul: "Playing with Matches", 2002)
WiseGirls (2002)
Death of a Dynasty (cameo, 2003)
State Property 2 (2005)
Tennessee (2008)
You Don't Mess with the Zohan (în filmare)
Push (2008)

http://www.trilulilu.ro/ABBAfan/aea7ec97585a6f
..................................................................................................................................................................

Niciun comentariu:

Cuvinte alese - 27 Martie 2017

Viata e o lupta si, daca nu ne luptam, ne inghite intunericul (lasitate, renuntare, descurajare, dezamagire etc.) (Angela Peschir) ____ ...