sâmbătă, 16 aprilie 2011

Sa zambim si azi - 16 Aprilie 2011

Top 3 cele mai ridicole taxe din istorie

Aceste taxe nu se refera la taxele din Romania, daca ar fi stat asa treaba, probabil ar fi trebuit sa avem un top de minim 50. Nu stiu daca aceste intamplari sunt cele mai impresionante, insa sunt categoric esential de luat in evidenta. Incepem cu locul 3:
3. Taxa pe droguri ilegale
La data de 1 ianuarie 2005, statul Tennessee din SUA s-a alaturat altor 23 de state in ideea implementarii unei taxe ce viza posesia de droguri ilegale. Acest lucru implica deplasarea cumparatorilor de astfel de droguri in timp de 48 de ore la Departamentul de Taxe si Impozite in scopul platii acestei taxe. Modul de taxare era per gram: 3,50 $ pentru Marijuana, 50$ pentru Cocaina si 200$ pentru Metamfetamina.
Plata se facea fara acte de identificare iar pentru angajatii departamentului era ilegal sa divulge identitatea platitorilor. In doar 18 luni, Tennessee a colectat aproape 2,7 milioane de dolari, desi acest lucru este crezut ca a fost posibil deoarece utilizatorii au fost arestati inainte si li s-a comunicat eventual ca sunt obligati sa plateasca aceasta taxa. In iulie 2006 un judecator a decis ca aceasta taxa nu este constitutionala asa ca a eliminat-o.
2. Scutiri de taxe la productia ginului
Cine a intalnit opera artistului William Hogarth intitulata Gin Lane, o sa inteleaga mai bine portretul acestei urmatoare gafe economice. Monarhii protestanti William si Mary, care au domnit in perioada 1968 - 1702 in Marea Britanie, au descurajat importul de brandy din Franta catolica si au promovat productia locala de gin prin renuntarea la taxele specifice.
Din pacate, acest gin care s-a transformat in ceva foarte accesibil financiar oricui, a dus la favorizarea consumului sau in cantitati exagerate in mediile sarace, asta ducand la betii in masa, vicii si saracie generala. Incercarile ulterioare de reintroducere a taxelor a dus la productia ginului in mod ilegal, facandu-l desigur mai ieftin si de o calitate mai proasta. Situatia a revenit usor la normal incepand cu anul 1751 cand s-a emis Tippling Act, care prevedea taxe si preturi rezonabile si care a condus la o productie stabila.
1. Taxa geamurilor
In timpul domniei lui William al III-lea, o noua taxa a fost impusa persoanelor care aveau mai mult de 6 geamuri la o casa, acesti bani ducandu-se in sprijinul razboaielor din Irlanda si de pe continent. Proprietarii cu geamuri zidite ar fi suferit desigur de pe urma acestui lucru: luminozitate minima, ventilatie proasta, insa multi au considerat ca prefera asta in locul platii acestei taxe ridicole. Taxa nu a fost scoasa decat dupa 51 de ani.
____


Obiecte nefolosite

Sotia ajunge acasa de la cumparaturi si, surprinsa, isi gaseste sotul in pat cu o tanara frumoasa. Tocmai cand se pregatea sa iasa furioasa din camera, sotia este oprita de sotul sau care ii spune:
- Poate ar trebui totusi sa asculti ce s-a intamplat...Venind acasa de la serviciu, am zarit pe autostrada aceasta tanara ce parea obosita si imbracata saracacios. Am adus-o acasa si i-am oferit o friptura din carnea pe care o uitasesi de mult in frigider. Era desculta si atunci i-am dat sandalele tale bune, dar pe care tu nu le mai purtai din cauza ca nu mai erau la moda. Ii era frig si atunci i-am dat puloverul pe care ti l-am facut cadou de ziua ta dar pe care nu l-ai purtat niciodata pentru ca nu ti se potrivea culoarea. Avea pantalonii sfasiati si atunci i-am dat o pereche de jeansi care iti ramasesera mici, dar care de altfel erau foarte buni.
Si apoi, tocmai cand se pregatea sa plece, fata m-a intrebat:
- Mai este ceva ce sotia ta nu mai foloseste?
_____

In asteptarea tramvaiului

O femeie merge la magazinul de mobila si cumpara un dulap mare pentru
haine. Ajunge acasa cu duplapul si se gandeste sa-i faca o surpriza
sotului si sa monteze singura dulapul. Scoate instructiunile de montat
si monteaza singura dulapul.
Dupa ce termina se uita cu mandrie la dulapul montat In acel moment
trece tramvaiul prin fata geamului.
De la zguduitura se prabuseste dulapul. Femeia se apuca iarasi -
monteaza dulapul. Pe cand este iarasi gata - trece din nou un tramvai.
Dulapul se prabuseste din nou. Se apuca din nou - monteaza dulapul la
loc - trece tramvaiul - dulapul se prabuseste. Suparata merge inapoi
la magazin si face reclamatie. Meseriasul magazinului este trimis la
fata locului sa vada care e problema. Se apuca meseriasul si monteza
si el dulapul.
La trecerea tramvaiului se prabuseste dulapul din nou.
Se apuca din nou - monteaza dulapul la loc - trece tamvaiul - Se
prabuseste. La care meseriasul:
- Stiti ceva doamna - mai montez o data dulapul -ma bag dupa aceea in
dulap si poate vad asa mai bine din ce cauza se tot prabuseste dulapul
acesta cand trece tamvaiul. Zis si facut - intra in dulap si inchide
usa. In momentul acela vine sotul acasa, vede dulapul:
- O iubire vad ca ai cumparat dulap nou ... Merge la dulap si deschide
usa. Cand il vede pe celalalt in dulap se inroseste de furie si
intreaba furios:
- Ce cauti aici in dulap? La care meseriasul speriat:
- Poate nu o sa ma credeti dar astept tramvaiul ..
____

Examenul de fizica

Intrebare la un examen de fizica la Universitatea din Copenhaga:
Cum se poate masura inaltimea unei cladiri cu un barometru?
Raspuns 1
Se masoara lungimea barometrului, se leaga barometrul cu o sfoara si se coboara de pe acoperisul cladirii; inaltimea cladirii = lungimea barometrului + lungimea sforii.
Studentul a fost dat afara de la examen. Acesta a depus o contestatie care a fost acceptata pentru ca s-a considerat ca intrebarea nu impunea o anumita solutie. Dar cum raspunsul sau nu putea edifica examinatorul asupra cunostintelor de fizica dobandite la cursul respectiv, o noua examinare a avut loc.
Raspuns 2
Se arunca barometrul de pe cladire si se masoara timpul pana la impactul cu solul.
Inaltimea cladirii = (g*t^2) /2
(examinatorul solicita o alta solutie)
Raspuns 3
Daca este o zi insorita, se aseaza barometru pe cladire si se masoara umbra de pe sol.
Cunoscand lungimea barometrului si a umbrei, totul se reduce la o simpla problema de asemanare.
(examinatorul solicita o alta solutie)
Raspuns 4
Se leaga barometrul cu o sfoara si este lasat sa oscileze liber la sol si pe cladire.
Cum perioada de oscilatie depinde de acceleratia gravitationala ("g"), se poate masura inaltimea cladirii in functie de variatia "g".
(examinatorul solicita o alta solutie, si atrage atentia studentului ca este ultima sa sansa)
Raspuns 5
Solutia pe care o asteptati de la mine banuiesc ca este masurarea presiunii la sol si pe cladire - presiune care variaza cu inaltimea - si determinarea inaltimii cladirii in functie de variatia de presiune. Dar aceasta este o solutie de-a dreptul plicticoasa, de aceea va mai propun una:
Raspuns 6
Se poate propune administratorului cladirii un targ avantajos: Imi puteti spune in schimbul acestui frumos barometru care aste inaltimea cladirii...?
-Studentul acesta a fost Nils Bohr, singurul absolvent al Universitatii din Copenhaga laureat al premiului Nobel!
_____________________________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Cuvinte alese - 27 Martie 2017

Viata e o lupta si, daca nu ne luptam, ne inghite intunericul (lasitate, renuntare, descurajare, dezamagire etc.) (Angela Peschir) ____ ...